0

MATTHIAS WÖRNER

Hos Hofgut Wörner laver man det hele selv

For enden af vejen mod Durbach, nær bjergene ved Schwarzwald i det sydlige Tyskland, findes de smukkeste bindingsværkshuse – og i dem bor Matthias Wörner og hans familie.

Matthias er, den unge alder til trods, af den gamle skole. Han ønsker at lave alting selv, og det kan han sådan set også. Hele gårdområdet, hvor familien holder til, er så tæt på fuldt selvforsynende, som man kan være det. Og her taler vi altså både på strøm, vand, varme, ja endda selv træ fra skoven, som bliver brugt til møbler og renoveringer.

Samme filosofi går lidt igen i Matthias’ tilgang til vinproduktion. Han vil lave det hele selv, han vil gøre det i hånden, og han vil ikke have indflydelse udefra. Med andre ord så laver han lavt svovlede vine med minimal indblanding.

Vinmarker nær Schwarzwald

Hele området ved Durbach er så ubegribeligt betagende, især når man, som vi, var så heldige at blive kørt rundt i vinmarkerne samt opgrænsende skov i familiens Jeep fra 1956 – der i øvrigt ikke var udstyret med seler.

Vi taler enormt stejle marker, hvor man altså arbejder med livet som indsats, når man er i vinmarken (også her taler vi af erfaring – vi hang bogstaveligt talt udover skrænterne, mens vi kørte i førnævnte Jeep). Den historie samt endnu flere billeder kan du finde i vores rejselog fra turen til Tyskland i sommers.

Vin du bruger tid på

Matthias startede sit vineri i 2017, da han blev færdig på vinskolen og kultiverer i dag blot 1,5 ha, der alle dyrkes økologisk og med respekt for jorden. Der høstes selektivt i hånden, vinene gæres naturligt, og de klare og filtreres heller ikke. Der bruges hverken pumper eller andet elektrisk maskineri i produktionen, da Matthias mener, at det giver bedre vine – og samtidig kan han også godt lide udfordringen i at lave vinene uden en masse elektriske hjælpemidler.

Matthias Wörners vine bærer præg af, at han er perfektionist ud til fingerspidserne, og så er de ekstremt terroirdrevne. Vinene er utrolig mineralske og frugten virker nærmest undertrykt i nogle af vinene. Den er til stede, men det er et aktivt valg, at den skal være lidt mere tilbageholden, så området, hvor druerne dyrkes, kan træde frem og blive nydt i både næse og mund.

Syren er intens, og vinene har også et nærmest reduktivt udtryk, på en facon som man ellers kun finder i toppen af Jura. Med andre ord så er det her ikke vin for dig, der vil bælle, men derimod for dig, der har tid.

Tid til at dufte, smage, tale om vinen, forstå vinen og ikke mindst: nyde vinen.

Du vil opleve vine, der udvikler sig med tiden, fra du åbner dem. Steillage Weiss er ukompliceret og mere tilgængelige lige fra åbning, mens resten af vinene lægger op til fordybelse og vinder en del ved tid og luft – og belønner også på behørig vis.

Læs mere

Lyder det interessant?

Find prisliste og bestil dine vine lige her

Vinene fra Hofgut Wörner

Steillage Weiss

Blend af müller-thurgau og riesling fra vinstokke på granitholdig jord, der bidrager til en fin mineralitet. Her får du en dejlig frisk og letdrikkelig vin, som har en skøn cremet mundfølelse. Der er aromatiske og frugtige noter fra riesling og let blomstrede noter fra müller-thurgau, og det er altså en vin, der virkelig viser det bedste af begge druer.

Grauburgunder Kochberg

Matthias Wörners grauburgunder er lavet på en blanding af nye og brugte fade, og så har den ligget lang tid på bærmen. Stilen er reduktiv og mineralsk, ja nærmest salt, som man kender det fra Jura, men vinen er alligevel helt sin egen og viser et utroligt flot udtryk af terroiret i Durbach. Det er en vin, der skal have tid, så find de store glas frem, og giv dig tid til vinen, hvorefter vi lover dig, at du vil blive belønnet på behørig vis.

Klingelberger Riesling

100% riesling fra 30 år gamle vinstokke, der kultiveres i ca. 400 meters højde på de ultra stejle skråninger, der grænser op til Schwarzwald. Vinen er lavet på en blanding af stål og brugte fade, hvilket giver et rigtig flot udtryk af riesling fra Durbach. Her bliver det mere seriøst end Steillage Weiss, og du får en vin, der ikke er helt ligeså aromatisk, der til gengæld har en skøn tekstur og balance. 

Spätburgunder Kochberg

Wörners spätburgunder er i en klasse for sig. Det er en meget flot vin, der er lys, sart og elegant med noter af skovjordbær, ribs og urter. Det er en utrolig saftig og drikbar vin, der samtidig også har en dejlig kompleksitet.

Vil du gerne bestille vine?

Find prisliste og bestil dine vine lige her