0

CARSTEN SAALWÄCHTER

Carsten Saalwächter – Årets opdagelse i Tyskland

Når man bevæger sig i de vinøse kredse af Tyskland, er der ét navn, der går igen og igen, når snakken falder på de bedste af de bedste nyere producenter: Carsten Saalwächter. Han nævnes alle vegne, og alle hans vine går som varmt brød i Tyskland.

Magasinet VINUM har kåret ham som “Discovery Of The Year” i 2020, og selvom vi ikke selv vægter Parker-point særligt højt her i biksen, så kan vi da godt nævne, at stort set alle vine fra sidste årgang, scorer mellem 90 og 95 point – og det er altså på Carstens første årgang som egen vinmager og i en alder af blot 28 år.

Bourgogne agerer rettesnor

Carsten holder til i Ingelheim i Rheinhessen, hvor han har lige knap 12 ha fordelt på to områder i hhv. Ingelheim og Assmannshausen, som ligger på hver sin side af Rhinen. Markerne er primært tilplantet med burgundiske kloner af pinot noir, chardonnay, pinot blanc, pinot gris samt den lokale silvaner-drue. Markerne har i været i familien i lang tid, så langt de fleste stokke er meget gamle.

Når man taler med Carsten, er man slet ikke i tvivl: selvom han holder til i Rheinhessen, så er han er heftigt inspireret af måden, man arbejder på i Bourgogne, hvilket også kommer til udtryk i hans vine. Vinene får lov at ligge op til to år på bærmen på brugte fade, og der bruges ingen (eller minimalt) svovl ved flaskning. I markerne laves alt i hånden, og der arbejdes selvfølgelig biodynamisk. Intet er overladt til tilfældighederne, og vinene får den tid, de skal have.

En fortid hos Jean Chartron og Clos de Lambray

Udover at have arbejdet hos en række prominente tyske vinmagere, så har han også været et år i Bourgogne og arbejde hos to anerkendte producenter. De første 6 mdr. ved Thierry Brouin hos Clos de Lambray, som primært arbejder med pinot noir, og derefter yderligere 6 mdr. hos ingen ringere end Jean Chartron i Puligny-Montrachet, hvor chardonnay var i fokus. Med andre ord så har han arbejdet hos nogle af de dygtigste vinmagere i Bourgogne for at blive endnu dygtigere til at håndtere de nok vigtigste druer, man kan arbejde med (hvis man spørger os på Vinifikant-redaktionen).

Smager sine fade før han vælger

Carsten har i sine helt unge dage arbejdet hos en lokal fadmager, hvilket kommer ham til gode i dag. Når den årlige fadproduktion (10 stk.) er klar, får Carsten som den første lov til at svinge forbi de færdige træfade for at smage på det vand, man bruger til at mætte fadene. På den måde vurderer han, hvilke fade der passer ham bedst og udvælger dermed kun de bedste fade.

Herfra vælger Carsten blandt alle sine fade (udover de lokalt producerede har han også fået en sending brugte fade fra selveste Armand Rousseau i Bourgogne) hvilke fade, der skal bruges til hvilke vine. Og når først et fad har fået hældt chardonnay, pinot noir osv. på sig, så bruges det kun til den type resten af sin levetid i Saalwächters kælder.

Vinifikant er de første uden for Tyskland, der forhandler

Vinene fra Carsten Saalwächter sælger sig selv, nærmest inden de har ramt det tyske marked, men Carsten har store ambitioner og vil gerne dele sine visioner med resten af verdenen. Vi er ret stolte over, at vi hos Vinifikant er den første importør – overhovedet – der får lov til at sælges Carstens vine uden for Tyskland.

Læs mere

Lyder det interessant?

Find prisliste og bestil dine vine lige her

Vinene fra Carsten Saalwächter

2018 er blot Carstens anden årgang, og til trods for et lidt udfordrende år pga. varmen, så har han formået at skabe et friskt og enormt lækkert udtryk i vinene. Carsten stræber efter at lave elegante, friske og præcise vine med masser af finesse, hvilket godt kan være en udfordring med den varme, vi havde i 2018 – ikke desto mindre så lykkedes dette for Carsten. 

Høsten startede med spätburgunder i sidste uge af august og var overstået på blot 6 dage. Alt blev høstet i hånden og inden kl. 12, så alle druer blev høstet, inden det blev for varmt. Der er brugt 15-50% hele klaser og blot 2-3 ugers maceration, da druerne havde rimelig tykt skind pga. varmen og tørken. For lang maceration kan bidrage til bitterhed i vinen, så dette viser blot, at intet er overladt til tilfældighederne hos Carsten. Sidst men ikke mindst så har alle vine fået 22 mdr. på bærmen på brugte fade, og vinene er hverken blevet klaret eller filtreret.

Alle vinene har stort lagringspotentiale.Det er vine, der har godt af en masse luft, så hæld dem gerne på karaffel og server dem i store glas.

 

Silvaner Alte Reben

Utroligt flot silvaner fra 50-55 år gamle stokke, der vokser på gul kalksten. Dejlig cremet tekstur og et let urtet udtryk, som er typisk for silvaner.

Spätburgunder

Fra unge franske og tyske kloner i Ingelheim. Her er der brugt 40% hele klaser, hvilket giver en god struktur til vinen, der har noter af skovbund, kirsebær og tobaksblade.

Spätburgunder Alte Reben

Fra 38-56 år gamle stokke på kalksten. Det er en frisk og elegant vin, hvor der er brugt 25% hele klaser, hvilket bidrager med en fin struktur samt et let krydret udtryk til den dejlige saftige næse.

Spätburgunder Reserve

De to bedste barriques af Spätburgunder Alte Reben. Flot koncentration, men stadig utrolig elegant og med masser af kompleksitet. Og her er der altså kun lavet 586 flasker, som alle er håndnummererede.

Assmannshausen La Premiére

Spätburgunder fra gamle stokke i Assmannshausen (på den anden side af Rhinen), der vokser på stejle skifferholdige vinmarker med 70% hældning. Der er brugt 30% hele klaser, og vinen har flotte noter af solbær med et let krydret udtryk.

Assmannshausen Höllenberg

Spätburgunder fra 42 år gamle stokke fra Höllenberg-marken i Assmannshausen, der vokser på grå skiffer. Frisk og kølig frugt i næsen med en næsten stenet mineralitet. Det er koncentreret, men stadig let og elegant.

Assmannshausen Höllenberg Reserve

Spätburgunder fra 88 år gamle stokke og kun de bedste barriques fra Höllenberg i Assmannshausen. Her er det elegance og finesse, der er i fokus, men stadig med en flot koncentration og kompleksitet. En vin, der uden tvivl kun bliver bedre med årene. Og her er der kun lavet omkring 300 flasker, som alle er håndnummererede. 

Vil du gerne bestille vine?

Find prisliste og bestil dine vine lige her